Elefánt ormányok: Csodálatos és meglepő eszközök

A Georgia Tech Egyetem tudósainak egy csoportja nemrégiben azt tanulmányozta, hogy az elefántok miként használják a szívóerőt étkezés közben. Útközben a tudósok számos más meglepő dolgot megtudtak, amit az elefántok tehetnek az ormányukkal.

Az elefántok ormánya hihetetlen. Súlyuk meghaladja a 200 fontot (91 kilogramm), de nincsenek benne csontok. Ez segít megmagyarázni, hogyan tudnak hajlani és megfordulni, és sokféle módon felhasználhatók.

Az elefántok az ormányaikat lélegezni, szagolni és hangokat adni használják. Noha nem kapcsolódik az elefántok gyomrához, naponta körülbelül 400 font (180 kilogramm) ételt szoktak megragadni és az elefántok szájába juttatni. Az elefántok ezzel felszívják a vizet, hogy spricceljenek a szájukba vagy a hátukra. De az ormányok elég erősek ahhoz, hogy harcra is lehessen használni. Tiszta izomból készülnek, és akár 770 font (350 kilogramm) súlyú tárgyakat is képesek megemelni. A tudósok többet akartak megtudni arról, hogy az elefántok ormánya hogyan kezeli az olyan kis dolgokat, amelyek nem sokat nyomnak súlyban.

Az afrikai elefántok esetében a válasz egy része az ormányuk végén lévő két ujjszerű részben rejlik, amelyek lehetővé teszik számukra a dolgok megragadását. (Az ázsiai elefántoknak csak egy ujjuk van, de hasonló módon használják.) A kutatók afrikai elefántokat vizsgáltak az atlantai állatkertben. Figyelve, hogy az elefántok hogyan kezelik az apró ételeket, a kutatók megtudták, hogy az állatok szívást (szívóerőt) használtak. Ez új hír volt. Sokan úgy gondolták, hogy csak bizonyos halak szívják fel az ételt.

A tudósok az elefántoknak apró kockákat adtak egy zöldségféléből, amelyet rántásnak hívtak. Ha csak néhány kocka volt, az elefánt az ujjaival vette fel őket. De ha 10 vagy annál több kocka volt, akkor az elefánt az ormányával „felszívta” a kockákat, majd a szájába helyezte. Az elefántok akár szívással is fel tudnának emelni egy olyan vékony és törékeny dolgot, mint egy tortilla chip, anélkül, hogy feltörnék. Ugyanúgy tették, ahogy az ember szívással beemelhet egy darab papírt a szájába.

A tudósok tesztelték, hogy az elefánt milyen gyorsan tud vizet szívni az ormányába. Megállapították, hogy alig 1,5 másodperc alatt egy elefánt közel 1,5 liter (5,5 liter) vizet képes felszívni. Amikor a tudósok kiszámították, hogy egy elefánt milyen gyorsan tud levegőt szívni, azt találták, hogy a sebesség gyorsabb, mint 335 mérföld / óra (540 kilométer / óra). Ez gyorsabb, mint sok gyorsvonat. Az elefántok körülbelül 30-szor gyorsabban tudnak lélegezni, mint az emberek, amikor tüsszögnek.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.