Mit kell tennie a cégalapítás során a leendő tagoknak?

Egy cég alapítás során sok dologra kell figyelni, vannak amik magát a céget érintik, viszont vannak olyan dolgok amik a tagokat is érintenek, ezeket fogjuk most röviden és tömören áttekinteni.

A tagoknak a cég alapítás során meg kell állapodniuk a következőkről:

• a székhelyről, hogy a cégnek hol lesz a székhelye, engedélyt kell kérni a székhelyként használandó ingatlan tulajdonosától a használathoz.
• meg kell állapodni a cégnek a nevéről, ez nem lehet olyan név amely összetéveszthető más működő vállalkozáséval, nem ütközhet a közerkölcsbe. Nem lehet már bejegyzett név, illetve olyan márka név ami már le van védve. Az ügyvéd megtudja azonnal mondani, hogy a felvenni kívánt név használható-e.
• továbbá meg kell állapodni a társasági viszonyokról, azaz az ügyvezetési és képviseleti jogokról, a tagok százalékos részesedéséről.
• az adózás kérdésében is meg kell állapodni a tagoknak: az adózásról főként egy könyvelő tud megfelelő tájékoztatást tud adni, de a tagoknak ügyvéd előtt nyilatkozni kell az adózás kérdésében, mivel ezt a többi adattal együtt be kell küldeni a cégbírósághoz.
A cég alapítás során a cégbíróság továbbítja az adatokat a NAV felé, ahol majd a beküldött adatok alapján fogják meghatározni a cég adószámát.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.